
Dubai/UAE En atypisk destination
Af Solveig Damgaard
Her et shoutout for en lidt atypisk destination for digitale nomader. Dubai er et af de 7 emirater i De Forenede Arabiske Emirater FAF eller UAE for United Arab Emirates. Hovedstaden er Abu Dhabi i emiratet af samme navn.
Hvem er jeg og hvordan er jeg endt i Dubai?
Mit navn er Solveig Dalgaard Johansen, 36 år, mor til 3, og før jeg flyttede til Dubai, levede jeg et sædvanligt og egentlig rigtig dejligt og trygt familieliv i Danmark i ’hamsterhjulet’, hvor jeg arbejdede som advokat med speciale i ansættelsesret. I august 2020 flyttede familien og jeg til Dubai, fordi min mand blev udstationeret hertil af sin danske arbejdsgiver. Dvs. vi er her i udgangspunktet på en kontrakt for en begrænset årrække.
For vores familie – og for os som individer – anså vi det for en kæmpe mulighed at rejse ud i verden på de vilkår. På den måde forstået, at det ikke er alle, som har mulighed for at blive udstationeret af en arbejdsgiver og samtidig kunne få økonomien til at hænge sammen, når den medfølgende partner bliver nødt til at opsige sit job pga. flytningen.
Hvordan er mit arbejdsliv, som medfølgende hustru (’spouse’)?
Med fra DK tog jeg mig et freelancejob, hvor jeg kan byde ind på juridiske opgaver for forskellige kunder i DK. Derudover har jeg startet en selvstændig virksomhed, Solveig Dalgaard, med juridisk rådgivning til danske kunder, bl.a. om freelance- og konsulentkontrakter. Som noget nyt tilbyder jeg mentoring og støtte til danskere ude i verden på baggrund af Livs- og Vidensmentoruddannelsen, som jeg opnår certificering for i august 2022. Uddannelsen udbydes af Anne Damgaard, der også er blevet klappet af i vores Freelivning community.
Det har uden tvivl været min mands udstationering, som gav mig friheden til at gøre ’noget andet’ med mit arbejdsliv og få en ny faglighed som mentor.
- Jeg har mulighed for at være der for børnene, når de ikke er i skole, samtidig med jeg har tid for mig selv til at udvikle på min virksomhed.
- Hverdagen er mega ’convenient’, fordi alt kan leveres hurtigt og billigt, og man nemt kan få hjælp til alt praktisk og husligt arbejde.
- Det er en kæmpe gave, at vi kan tage på eventyr som familie i weekender og ferier på en helt anden måde end, vi havde gjort, hvis vi havde boet i Danmark.
- Og så har vi mulighed for at være sammen med familie og venner på en helt anden måde, når de kommer på ferie hos os.
Uanset mit setup med egen virksomhed, så er vi som familie bundet til Dubai og vores hverdag her, fordi min mand ikke kan tage sit arbejde med sig rundt i verden. Men hvem ved, måske bliver udstationeringen et godt afsæt til at tage springet ud som ’rigtige’ digitale nomader.
At leve og arbejde i Dubai
Før du slår dig ned i Dubai/UAE for at arbejde, skal du lige have styr på reglerne, som siger noget med, at du ikke må arbejde i UAE uden et arbejdsvisum. Du kan være i landet i 90 dage på et turistvisum (med mulighed for 90 dages forlængelse). Derudover er det relativt let – om end det koster noget – at enten ved at få licens til e-handel for start-ups (den billigste løsning) eller ved at etablere et selskab i Dubai og i tilknytning hertil få visum eller lade sig udstationere fra et dansk selskab til Dubai og derigennem få visum, hvis du planlægger at være her en længere periode. For at få et visum skal du altså have en ’sponsor’, hvilket kan være en arbejdsgiver. Tjek ind med en lokal ekspert. Men der er ingen tvivl om, at det kan være særligt interessant at arbejde fra Dubai og UAE, hvis du ikke er skattepligtigt til Danmark.
Derudover er det godt at vide, at der er et væld af fede steder at arbejde fra i Dubai/UAE. Der er wifi alle steder og det er helt normalt at arbejde fra cafeer med den helt rette vibe, stranden (om end den kan være kunstigt anlagt), poolen mv.
Dubai gør generelt meget for at tiltrække vestlig arbejdskraft og gøre det relativt nemt at komme til landet og arbejde.
Der er kun en tidsforskel på 3 timer til DK i vintertiden og 2 timer i sommertiden. Det gør, at du om formiddagen kan få lavet arbejdet og leveret inden, at din arbejdsgiver/kunde møder ind i DK. Imidlertid betyder det også, at du skal være god til at lukke computeren ned om eftermiddagen og holde fri, selvom der forsat tikker e-mails ind fra Danmark.

Hvad er Dubai og UAE for et sted?
Dubai er så meget andet end ’bling bling’, kunstigt anlagte øer, mennesker, m.m., hurtige biler samt 0% skat. Det er en multikulturel hub med kæmpe åbenhed og respekt for hinandens kulturer og traditioner, som en forudsætning for den afhængighed landet har af turisme og international handel. I landet er kun ca. 10 % af ’residents’ lokale ”emeratier”. Til eksempel er der i det lille ’community’ på 500 husstande, som familien og jeg bor i, 60 nationaliteter. Det er nemt at møde andre i samme situation, som én selv og det multikulturelle er kulturen, selvom der gøres noget ud af, at der en egentlig historisk kultur i det 50 år unge land.
Man skal selvfølgelig ikke tage fejl – UAE er et muslimsk land, som bliver kritiseret for ikke at overholde menneskerettighederne. Men Dubai er bare et vildt sted, når det kommer til innovation og futurisk tænkning. Der findes INGEN Jantelov – “if you can dream it, you can do it” (citat af Walt Disney som bare summer visionen for UAE ret godt op).
Der mangler på ingen måde aktiviteter eller oplevelser i Dubai, men det koster. På den måde passer det ikke nødvendigvis særlig godt til det at være en digital nomade, som måske gerne vil have friheden til ikke at skulle knokle for at få det til at hænge sammen, men som samtidig gerne vil opleve og leve livet.
Vores erfaring er, at mange byer udover Dubai også er værd at besøge og kan give oplevelser af det ’rigtige’ UAE og et indblik i, hvordan det moderne Mellemøsten fungerer.
Det skal du vide om Dubai/UAE
- Ca. ½ af året er der så varmt i UAE, at du ikke har lyst til at være her (op mod 50 grader), men i perioden midt oktober – midt april er det tåleligt til enormt lækkert.
- UAE (og MENA-regionen i øvrigt) er rig på naturoplevelser med strande og bjerge, hvilket vi har dyrket meget i vores 4-hjulstrukne benzinsluger… men wauw nogle udsigter og en stjernehimmel vi har set – for ikke at tale om, hvor vildt ørkenlandskabet er, særligt når du er midt ude i det. Her er det sværere at finde netdækning, men det kan også noget. Du kan mountainbike, hike og køre rundt – skaf dig UAE Off-road bogen, udgivet af Explorer, eller Google dig frem til trails.
- Du risikerer at blive positivt overrasket over Dubai/UAE og kan føle, at du har tilpas af oplevelser og hele verden lige her, så opholdet bliver længere end forventet.



Prisniveauet i Dubai
Det er ikke bare aktiviteter og oplevelser, som er dyrt i Dubai. Det er også et dyrt sted at bo og leve. Sådan ser det ikke ud, når du tjekker ’Cost of Living index’ ud, hvor Danmark skulle være billigere end UAE. Vores oplevelse er, at eksempelvis madvarer, som vi som børnefamilie ville vælge i DK, alkohol, restaurantbesøg, husleje, skole mv. er væsentligt dyrere end i Danmark. En stor Big Mac menu koster ca. 54 DKK, mens en burger menu på en regulær café hurtigt koster 150 DKK. En kop god kaffe løber oftest op i 35-45 DKK, så lige der samme niveau som i DK.
Sådan noget som husleje er naturligvis et vidt begreb, fordi det afhænger af, hvor og hvor stort du skal bo, men en årlig leje på 350-430.000 DKK af et hus med 3-4 soveværelser udenfor byen er ikke usædvanlig høj. Du kan helt sikkert finde langt billigere, særligt hvis du vælger lejlighed, men du skal nok regne med et lejeprisniveau som i København.
Vores erfaring er, at også vuggestue/børnehave/skole er dyrt. Der kan helt sikkert findes billigere steder, men vi betaler årligt i omegnen af 85.-130.000 DKK pr. barn for dette.
Hvis du ikke bosætter dig i Dubai, men andetsteds i UAE, så er prisniveauet helt sikkert noget ganske andet. Du kan også holde leveomkostningerne nede ved at købe grønt, kød osv. på lokale markeder, men det er ikke den sædvanlige ’convenient’ måde at leve på i i hvert fald Dubai.
Omvendt er services billige – og du kan få rengøring, tøjvask, bilvask mv. for små penge sammenlignet med i DK.