Familierådgiver Anita Sundstrup Brinkmann skriver på Freeliving om familierelaterede konflikter, når man drager på idyllisk eventyr. Skriv til os, hvis der er emner, som du godt vil have behandlet.

Hvordan taler du med dit barn om Covid-19?

Alting er vendt på hovedet. Verden, som vi kender den, er forandret, i hvert fald for en stund. For nogen er det forbundet med en stor usikkerhed og uvished, som forplanter sig i kroppen. Spørgsmål hober sig op. SoMe bugner med statements og meninger om, hvordan vi hver især skal forholde os til Covid-19, og følelsen af skam bliver endnu en ingrediens i den allerede usikre krop, for hvad nu hvis jeg ikke er enig med dem, jeg normalt føler mig enig med?

Giv tid og plads

Det kan være svært at finde sine egne ben at stå på. Indtil videre 14 dage hjemme med børnene og masser af tid, det giver anledning til mange spørgsmål. Spørgsmål vi som voksne ikke kender svarene på. Kunsten er at kunne dele noget af sig selv og at kunne lytte uden at fortælle vores børn, hvad der er rigtigt og forkert at føle. Og måske endnu vigtigere skal vi samtidig kunne bære – og være – med det, de fortæller os, uden at overtage samtalen eller give velmenende råd.

Et vurderingsfrit rum

Sådan kan du tale med dit barn: Det er altid godt at starte med dig selv. Fortæl lidt om hvordan du selv har det. Det er helt okay at sige, at du er bange eller bekymret. De mærker det alligevel på dig. At du fortæller dem det, giver kun ro og lærer dem at stole på deres egen dømmekraft.

Her kommer et par eksempler på, hvordan jeg ville indlede en samtale med en eller begge mine piger (Maise 10 år og Naja 8 år):

  • Jeg er rigtig glad for at være på Bali. Jeg nyder den ro, der er her, og at vi er sammen som familie. Det er, som om Covid-19 ikke fylder så meget her, som det gør i Danmark. Hvordan med dig/jer, hvordan har I det med at være på Bali nu?
  • Jeg tænker meget på morfar, farfar og farmor. Selvom vi heller ikke kunne besøge dem, hvis vi var hjemme i København nu, så kan det godt være svært at være på den anden side af jorden lige nu. Jeg tror heller ikke, at du/I synes, det er særlig rart. Er det rigtigt?
  • Jeg har lagt mærke til, at du er lidt mere stille end du plejer. Jeg tror, du tænker på den virus, som er i omløb nu, Er det rigtigt?

Giv det tid

Det kan godt være, at du ikke får et svar med det samme, eller at svaret er ”det ved jeg ikke”. Alt er ligesom det skal være. Du har sat en proces i gang, og lur mig om ikke dit barn vender tilbage lidt senere og fortæller noget. Så kan I genoptage samtalen.

Jeg sidder selvfølgelig klar til at hjælpe med at svare på alle jeres spørgsmål.

Du har sat en proces i gang, og lur mig, om ikke dit barn vender tilbage lidt senere og fortæller noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.