
Mille giver dig her sit bud på ord og floskler du skal undgå, når du skriver.
Hold dig fra floskler og fraser.
Hvordan skriver man en lækker og let fordøjelig tekst? Du skal først og fremmest sørge for at udrydde alle de floskler og slidte udtryk, som folk konstant skriver i deres tekster. Lad være med at bruge dem. Det er det korte svar.
“Hvorfor?” – Spørger du måske. Fordi de ikke giver nogen værdi til dit sprog, og måske kan det få din tekst til at lyde af noget, som du slet ikke vil have.
Hvad er en kliche egentligt?
´En kliche er et sprogligt billede, som har mistet sin gennemslagskraft, fordi det er blevet brugt så meget, at vi ikke længere ser dem som metaforer.
Hvis du for eksempel bruger floskler eller ordsprog som, “man skal sætte tæring efter næring”, eller “ude godt, men hjemme bedst”, vil det højst sandsynligt få dig til at lyde, som om du er 80 år. Så medmindre du er det, eller vil lyde sådan – så drop det.
Find på dine egne udtryk og fede sætninger, for floskler bidrager sjældent til din fortælling på en fed måde eller med nogen form for værdi.
Dur ikke – fik tekst retur med røde streger
Første gang jeg brugte et ord, som fik redaktøren på Berlingske til at se rødt, var da jeg brugte ordet PERLE i en rejseartikel i 2009. Det var min anden rejseartikel, jeg havde solgt og jeg var mega stolt. Artiklen kom retur med en kommentar om at “Perle, det er sådan et ejendomsmæglerudtryk, det bruger vi ikke”.
Først blev jeg flov, men bagefter grinede jeg højt af det, for jeg kunne sagtens se det, da hun nævnte det, men jeg havde bare aldrig tænkt over, at ordet perle var et slidt ejendomsmæglerudtryk. Jeg var helt ny i den branche på det tidspunkt, men sikke en fantastisk læring, som jeg tog med mig.
Nemlig at jeg ikke bare skulle bruge slidte ord og udtryk ukritisk.
Prøv at bruge et andet ord. Hvad er det, du vil sige? Huset er en rigtig perle?
Hvad betyder det egentlig? Huset ser imødekommende ud, med stråtægt tag og en gårdhave, der indbyder til at invitere gæster over til et glas vino?
Eller stranden var en smuk perle…arghhhh kan du mærke, hvordan det driver ned af væggene?
Sandet var som at gå på egyptisk bomuld, der var mennesketomt, og det eneste der forstyrrede mig, var vinden, der hidsigt slog palmebladene mod hinanden. (Jeg ville skrive den i nutid, hvis det var til en rejseartikel)
Sådan kunne man også beskrive en perle. Giver det mening?
Slidte sætninger, du skal undgå
Slidte sætninger du skal undgå:
For at give dig en ide om, hvad det er, jeg mener med slidte udtryk, kommer der nogle stykker herunder. Og husk nu, at med alle regler, er der undtagelser. Nogle gange, kan det være, at det bare giver så meget mening at bruge et slidt udtryk, at du skal gøre det.
- Det var dråben, der var bægret til at flyde over. Brug hellere “det var snegfnugget, der fik lavinen til at rulle”…eller noget andet, du finder på.
- Male fanden på væggen.
- Springe over hvor gærdet er lavest. Man kunne i stedet skrive, hun gad ikke gøre en indsats, eller gøre sig umage.
- Slå koldt vand i blodet.
- Have et es i ærmet.
- Gribe knoglen.
- Være tungen på vægtskålen.
- Se noget i bagklogskabens klare lys.
- Holde kortene tæt til kroppen.
Du kan selv fortsætte listen, men jeg tænker, du har en god ide om, hvad det er du skal undgå nu.
Last season og ALT for brugte udtryk på SOME:
På de sociale medier, er folk heller ikke blege for at bruge udtryk, der er så slidte, at det mere giver negativ opmærksomhed, end den positive, som man er ude efter.
Her kommer de 3 ting du ikke skal skrive:
- What’s not to like, om noget man lægger op på de sociale medier.
- Eller det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg nok godt finde ud af ‘ Pippi Langstrømpe sætningen.
- Godt brølt, når man er enig i noget.
Udryd dem nu, de er alt for brugte og find på noget nyt og originalt.
God fornøjelse.
Kærligst Mille