Ja, tag bare ungerne med på tur!

Kan man overhovedet tillade sig at tage ungerne ud af skolen, børnehaven og den hverdag, som de kender så godt og holder så meget af? Kan man tillade sig at skabe en anden slags hverdag for sig selv – og hive ungerne med, i ønsket om at realisere en drøm?

Det spørgsmål stillede vi os selv igen og igen, da vi besluttede at rive alt op med rødderne og begive os ud på eventyr. Men ja, det kan man godt. Også i forhold til dette emne, gælder det om at have fokus på alle de ting, som man giver sine børn – og ikke alle de ting, som man fratager dem. For det er klart at der også er fravalg. Men de virker så uendeligt små, når man først har kastet sig ud i det, og har skabt det eventyr, som man drømte om.

Du bestemmer – det gør ungerne ikke!

Inden vi fortæller om alle fordelene ved at tage dem med, kommer her en lille opfordring. Vi spurgte dem aldrig, om de havde lyst. Vi fortalte dem, at det havde vi besluttet. De protesterede, undrede sig og var ikke glade for beslutningen. Men sådan er det jo med børn (og voksne), hvordan skulle de dog kunne glæde sig over en beslutning, de ikke kendte konsekvenserne af? Og hvordan skulle de sige ja til noget, som de ikke anede hvad var? Lad være med at spørge dem. Fortæl dem, at det er beslutningen, fortæl dem om alle de ting I skal opleve og pak dine egne bekymringer væk (i hvert fald lige der), ellers kan du ikke “sælge” ideen til dine tvivlende unger.

Hvad får de ud af det?

Hvad får de så ud af det? ‘Alt’, får jeg lyst til at sige. Men helt konkret får de kompetencer, til at begå sig i livet. De får en livsduelighed, som man ikke kan sammenligne med noget andet. De lærer om sig selv og om fremmede kulturer, som pludselig ikke virker så fremmede, når først man har delt en fisk på stranden og udvekslet røverhistorier. De vokser på alle planer. Og som ekstra bonus, får du lov til at være tæt på dem midt i denne udvikling, som sker lige for øjnene af dig. En liste til dig! Jeg ville ønske, at jeg havde haft denne liste foran mig, da jeg var usikker på hvordan, hvorfor og om det overhovedet var en god idé. Derfor får du nu denne liste. Brug den til at blive beroliget, brug den til at lukke munden på alle dem, der forholder sig kritisk til, at du er på vej til at lade dit eventyr gå i opfyldelse eller brug den til at glæde dig over hvor vild en udvikling, du er ved at sætte i gang.

Bare brug den!

Hvad får de så ud af det? ‘Alt’, får jeg lyst til at sige. Men helt konkret får de kompetencer til at begå sig i livet.

LISTEN: Gode råd når beslutningen er taget

1. Fortæl dem om planerne.

2. Lad dem reagere – men vær tydelig i forhold til, at I ikke ændrer mening.

3. Drøm højt og find billeder frem af de steder I vil rejse hen, så I hjælper med til at gøre beslutningen mere konkret.

4. Find andre familier der også skal afsted – og lad ungerne møde hinanden.

5. Find programmer/udsendelser om andre familier der har gjort det samme.

6. Lad tiden gå… de skal nok lande.

Kulturforståelse, men stadig dårlige opryddere

Til gengæld får du unger med hjem fra langtur:

– Som tager ansvar på en helt anden måde.

– Som har udviklet deres sociale kompetencer.

– Som taler flydende engelsk, spansk eller andre sprog.

– Som har venner rundt omkring i verden.

– Som har en kulturforståelse, som ikke kan opnås ved at sidde på skolebænken, og som du har fået lov til at være tæt på med tid og ro.

Der er dog desværre absolut ingen garanti for, at de bliver bedre til at rydde op, eller at de bander mindre. Men man kan jo ikke få det hele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.