Hvad er mod egentlig? Og hvornår er vi modige?

Mod

Jeg er interesseret i begrebet mod, fordi jeg er blevet kaldt modig mange gange i løbet af de seneste år. Da vi i 2015 besluttede os for at lægge vores liv om, blev det opfattet som modigt. Vi brød med normen, hamsterhjulet, strukturen og kasserne som alle skulle passe ind i. Vi valgte en ny retning, og vi valgte at gå imod strømmen.

Det er øjensynligt et udtryk for mod, hvis man skal tolke de mange reaktioner, vi fik. Men hvordan kan det mon være, at der ikke altid er overensstemmelse mellem dét, man selv opfatter som modigt og dét, andre opfatter som modige handlinger? Det er selvfølgelig fordi, vi alle har forskellige grænser, og alle handler fra forskellige udgangspunkter.

Acceptér, at frygten altid vil være en del af modet.

Hvornår er man modig?

Udefra set, er jeg blevet vurderet som modig, da jeg besluttede at krydse Atlanterhavet med min familie (inkl. et spædbarn på 2 måneder). Hvis jeg tager mine objektive briller på, kan jeg godt se fornuften i den vurdering. Men min virkelighed var, at jeg havde sejlet i to år, følte mig tryg ombord og ikke i min vildeste fantasi kunne forestille mig, at bevæge mig op i et fly alene – og lade en del af min familie sejle alene. Det ville for mig have været både modigt og virkelig dumt!

Var jeg blevet spurgt to år tidligere, om ikke jeg ville krydse Atlanterhavet og opholde mig til havs i 21 dage, ville jeg enten have løbet skrigende væk eller brudt grædende sammen.

Hvad vil jeg mon med denne lille fortælling fra det virkelige liv? Jeg vil selvfølgelig sætte billeder på, at mod kan udvikles. Og at dét, der føles uoverskueligt og mere dumt end modigt lige nu, kan udvikles – og pludselig er din styrke eller evne til at tackle en udfordring vokset og dermed også din oplevelse af, hvornår du er modig.

Betydningen af mod

Når jeg slår ordet `mod´ op i den danske ordbog, dukker følgende forklaring op:

mental eller moralsk styrke til at handle eller tale i en situation der kan være til fare eller skade for én selv

I denne betydning, er mod altså noget, som er til skade for en selv. Det er noget fis, synes jeg. For så skal vi gå fra antagelsen om, at mod ikke er i udvikling. Vi skal i stedet løfte os selv væk fra alle de bekymringer og tanker, som opstår, når man er i færd med at kaste sig ud i noget nyt. Det er en del af processen, men ikke et reelt udtryk for at noget nødvendigvis er farligt.

I forbindelse med starten af vores eventyr, bekymrede jeg mig om alt. Jeg var bange for at drukne, for at mine børn skulle drukne, for at blive taget af pirater og for alt andet. Det tacklede jeg ved at skrive alle mine bekymringer ned på et stykke papir. Jeg fjernede dem fra mit hoved, vurderede den reelle trussel og lukkede den eller dykkede ned i den, for at finde ud af, hvordan jeg skulle overvinde den. Det virkede.

Jeg fjernede dem fra mit hoved, vurderede den reelle trussel og lukkede den eller dykkede ned i den, for at finde ud af, hvordan jeg skulle overvinde den. Det virkede.

Hvordan bliver du modig?

Måske står du foran dit livs eventyr. Måske tør du ikke at tage hul på det, fordi du er bange for hvordan det vil gå. Måske har du besluttet dig for at fortsætte et liv, som du ikke er helt tilfreds med, fordi du ikke har modet til at gøre noget andet. Uanset hvad, så skal du læse videre her, for du kan godt blive modig nok, til at tage det skridt, der skal til. Jeg tænker faktisk, at du allerede har taget det skridt, for du er jo herinde hos os. Beslutningen er taget og nu skal du bare fortsætte med små skridt. Der er ingen, der går fra start til mållinjen på én gang. Det er en proces og en udvikling, som godt må tage tid. De gode ting tager tid.

  1. Første skridt du skal tage fat på nu, er, at finde dine mål, dine drømme eller dine værdier. Hvad vil du gerne opnå? Vil du have succes i dit firma? Vil du have mere tid? Vil du rejse? Vil du tjene en masse penge? Vil du have mere frihed? Hvad er din drøm? Dit mål? Hvad ligger dit hjerte nær?
  2. Hvad er du bange for? Hvad er dine bekymringer? Hvad blokerer, så du ikke bare kaster dig ud i det?
  3. Undersøg dine bekymringer? Er der hold i dem? Hvis ja, hvordan kan du så gøre dem mindre/tackle dem? Hvad skal der til?
  4. Acceptér, at frygt altid vil være en del af modet. Men når du kender din frygt, vil det være nemmere at være modig – fordi du ved, hvad der er på spil hos dig, og hvornår det er frygten der “taler”.
  5. Opsøg mennesker, som bakker dig op og udfordrer dig. Mennesker, som ved hvad det vil sige, at være i gang med noget nyt og gå efter drømmen. Skab dig et netværk, hvor det er normen, at gå efter sine drømme. I kan løfte hinanden.

Nu er der kun tilbage, at kaste dig ud i det. Du er mere modig, end du tror.

Husk at mod kan udvikles.

P.s. Da jeg var allermest bange for pirater, valgte jeg at tage min mands efternavn… for alle ved jo, at pirater spørger om besætningens efternavn, inden de tager én til fange. På den måde følte jeg mig beskyttet af min mand. Ikke en logisk løsning på en bekymring, men en løsning, der gjorde at jeg kunne udvikle mit mod. Du skal bare være kreativ med løsningerne, hvis de blokerer for dit mod;)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.