Udenlandsdanskere i Lapland
Vi er en familie på 4, bestående af Nicolai på 41, Julie på 38, Lewis på 3,5 og Charles på 1,5 år.
Vi har slået os ned i Svenske Lapland for vinteren efter 3 måneders rundrejse i vores gamle campingvogn.
At tage på en længere udenlandsrejse har været en drøm for os i årevis, men vi var for låst af den konventionelle tankegang om arbejdsliv og det lykkes os ikke at forene det. Der skulle noget nytænkning til – om hvor meget vi skulle arbejde og hvordan vi kunne få sparret op, for målet skulle været et andet, nemlig at få så mange oplevelser som muligt. Nytænkningen blev hjulpet på vej af inspiration fra Freeliving og den bevægelse der er i gang verden over, med at bryde ud af hverdagen. Da Julie blev fyret under barsel, kom den oplagte mulighed til at lægge livet om. Nicolai havde et godt job, men sagde op og så tog vi springet. Dét kombineret med et ønske om at hjemmepasse vores børn, samt en tiltagende ængstelighed over Københavns tilstand under pandemien, gav en endnu større udlængsel.
At rejse i norden og særdeleshed de svenske skove, var lige hvad vi havde brug for – masser af luft, frihed og tid sammen.
I kan finde mere om vores rejser her.
Derfor valgte vi Lapland
Grunden til, at vi valgte destinationen Lapland var først og fremmest den ekstreme natur. Vi elsker at være i naturen og de ekstreme minusgrader, der hersker her om vinteren. Den meterdybe sne og eventyrlige vinteraktiviteter, var noget vi gerne ville have mere af. Vi har rejst her før, så vi havde et sparsomt netværk, der kunne hjælpe os med noget arbejde. Vi havde troet, at Nicolai skulle arbejde som jagtguide, men jobbet blev noget ganske andet. De første penge til vores firma tjente vi ved at lave praktisk arbejde for vores netværk. Der var ikke de opgaver, vi sagde nej til, så længe vi kunne have børnene med, eller en af os kunne blive hjemme og passe dem. Vi har malet garage, gjort rent, kørt på genbrugspladsen, sat tipier op til kæmpe arrangementer, serveret mad, taget billeder, klippet videoer mm.
Vi fandt selv en bolig, da det blev for koldt at bo i campingvognen, den eneste bolig vi overhovedet kunne finde i vores budget, en times kørsel fra den by, vi var i. Den tog vi imod.
Det var undervejs blevet klart for os imens vi arbejdede for andre, at vi gerne ville arrangere rejser til Lapland og give andre de fede oplevelser, vi selv har fået, samt at vise, at det var muligt for familier, at rejse herop.
Drømmen skulle realiseres i Lapland
For at realisere vores drøm om at starte rejsebureau og hjemmepasse vores børn, har vores hverdag ofte set sådan ud, at vi har været udendørs om formiddagen sammen – det kunne være på biblioteket, på museum, ude og kælke/bygge snehuler, men det kunne også være hundeslædetur, renslædetur og samarbejdsmøder. Når vores yngste skulle sove, har den ene kunne gå fra til at arbejde, mens den anden var sammen med vores ældste søn.
I vintermånederne er dagene korte og eftermiddagene er derfor oftest brugt indendørs. Efter puttetid arbejder vi med hjemmeside, mails, networking, online møder, henvendelser fra potentielle rejsende SOME osv. Alle de øjeblikke der har været i løbet af en dag til sparring, har vi taget og vi har også flere gange stået i en situation, hvor Nicolai har fået job på en jagt 1-5 dage i træk og så måtte det prioriteres.
Livet i Lapland
At leve i Lapland er meget anderledes end andre steder i verden. Naturen er omdrejningspunktet for livet heroppe i langt højere grad, end vi kender det i fx Danmark og de fleste arbejder for at leve, de lever ikke for at arbejde.
At arbejde her kan være præcis som vi kender det, 8-16 i en virksomhed, hvis det er det, man ønsker, men hvis man virkelig vil lære mentaliteten og kulturen at kende, så er arbejdet i langt højere grad flydende.
Jagt og pasningen af ens dyr er af højeste prioritet og kan man planlægge sit arbejdsskema derefter, så gør man det. Jagt ligger både dybt forankret i kulturen heroppe, men det er i højere grad end det et overlevelsesspørgsmål og en del af et naturligt bæredygtigt perspektiv på livet, ligesom det også betyder valuta på kontoen. Intet af dyrene går til spilde, alt kød bliver frosset, solgt eller spist med det samme, skindene bruges til isolering både ude og inde og hornene bliver brugt til knive, knager, udsmykning mm.
Man vil opleve mere end sædvanligt, at Samer-ejede butikker er lukkede, fordi deres rener har brug for at blive fodret eller tilset i skoven/på fjeldet/hvor end de er, og der er konsensus om, at det er vigtigere end at man lige ville shoppe i dén butik, dén dag.
Det kan være hårdt at leve her
Livet i Lapland er også hårdt – der er utrolig meget arbejde i vintermånederne, hvor sneen falder i store mængder. Der skal ryddes for sne, rigtig rigtig meget sne, der skal sikres for frosten, en del steder skal man sikre sin vandforsyning, bilerne skal have motorvarme på før kørsel, så de ikke aflader sig, i -30 grader skal man klæde sig efter klimaet og tænke sig om før man begiver sig ud.
Et par eksempler på denne omtanke og levevis: vi har altid ekstra overtøj/gear i bilen til længere køreture under -20 grader, for skulle vi ryge i grøften og bilen gå ud, ja så kan det være livstruende for små børn at vente på hjælp. En gang tog vi fx på køretur til en nationalpark for at se et frosset vandfald. De sidste kilometer af turen, var vejen ikke ryddet og det var svært at komme frem. Efter at have været ude i noget tid og alle frøs, sad bilen fast på vej hjem og vi havde intet mobilsignal. Heldigvis havde vi en skovl og måtte grave bilen fri et par gange og heldigvis kunne børnene sidde varmt derinde imens.
En anden gang luftede vi ud i -22 grader og kunne ikke lukke vinduet igen pga. frosten. Vi bankede på rammen udefra for at hjælpe det på vej, hvilket resulterede i, at vinduet flækkede. Vi levede med et gaffatapet, let åbent vindue i 10 dage, før vi kunne få det af og til glarmesteren.
Man skal elske de ekstreme temperaturudsving og at holde sig aktiv for at leve her.
Det er en stor hjælp at få et godt netværk med de lokale i Lapland, for det er her, man får adgang til alle de gode ting der findes, dér hvor tjenester er den gængse valuta og hvor de billige boliger og fede autentiske outdooroplevelser findes. Det er først efter et halvt år heroppe, at vi føler, at vi for alvor har åbnet dørene til denne del.
Du skal vise, at du er til at stole på, møde op og arbejder hårdt. Det er der respekt for og så blander man sig ikke så meget ellers, i hinandens levevis. Det har vi kunne mærke ved, at der ikke er den samme fordømmelse for, at vi lever alternativt, bor i en campingvogn, tjener til dagen og vejen og begge går hjemme med børnene.
Naturen er lige ved hånden
Den største fordel ved at bo i Lapland er, at vi har naturen lige ved hånden til at udforske, præcis som vi ønsker det. Om sommeren er der midnatssol og varme skovsøer. Der er fjeldet vi kan vandre på, vilde dyr at se og allemandsret, som gør at man må overnatte alle steder. Det gælder selvfølgelig også om vinteren og vi slår jævnligt et bomuldstelt op og nyder aftener ved bålet.
Fordelene ved at være selvstændig og planlægge vores egen tid er, at vi kan nyde familien og naturen i de bedste timer. Vi får ikke (kun) et overstimuleret barn i ulvetimen og skal klare alle praktiske gøremål, mens vi prøver at nyde de få timer vi har – vi får det hele.
Den største udfordring ved at bo i Lapland er, at vi er langt væk fra vores netværk. Når man hjemmepasser sine børn, kan man godt bruge en pause engang imellem, det kan alle vist med børn. Men det er svært, når den nærmeste bedstemor er flere tusinde km væk, hvilket også har betydet at vi må tage på skift ud og opleve ting, der ville være for ekstremt for børnene.
Den største udfordring ved at være selvstændig og arbejde i turist/rejsebranchen er, at arbejdet er meget og pengene er små, derfor kommer vi i fremtiden til at kombinere det med andet arbejde også. At kombinere hjemmepasning med at drive egen virksomhed, betyder at fritid og arbejde smelter sammen, så man skal arbejde på alle tidspunkter på døgnet for at betale for den kvalitetstid med børnene i løbet af dagen. Når man arbejder med turisme er man også til rådighed for sine gæster døgnet rundt og nogle dage har vi hurtigt måtte omprioritere vores planer, for at tage os af diverse forespørgsler og pludselig opståede situationer. Det er vigtigt at man trives i, at arbejdspresset er meget varierende.
Friheden er til at føle på
Alt i alt så er den største gevinst ved netop vores levevej som hjemmepassere og rejsearrangører i Lapland, at vi har fået frihed. Frihed til at anskue livet på en anden måde, frihed til at bruge tiden, som vi ønsker det, frihed til at få masser af gode stunder og oplevelser med vores børn og at indrette livet omkring så meget tid som muligt med dem, mens de er små.
Den frihed havde vi aldrig kunne finde, hvis vi ikke havde taget en drastisk beslutning om at sætte 100.000 kr. af og tage et år ud af kalenderen.
En ting vi vil give videre ér, at har man en drøm man ikke kan slippe, så sæt nogle delmål i den retning. Vi havde haft drømmen længe og var på vej i en helt anden retning med huskøb og lån og mere arbejde, da vi så hinanden i øjnene og blev enige om, at nej, nu gør vi det sgu! Så gik vi for alvor i gang med at planlægge, forberede, samt indstille os på, at nu skulle vores lille familie på vores hidtil længste eventyr. Og det kræver faktisk en del planlægning, i hvert fald når man har børn med i bagagen. Men det kan lade sig gøre og det er indenfor rækkevidde, det er vores vigtigste budskab.
Det har til tider været hårdt undervejs og der kommer masser af praktiske udfordringer, jobs vi ikke har fået, samarbejdspartnere vi alligevel ikke kunne regne med, kunder der ikke har booket, børn der er blevet syge og alle mulige andre forhindringer vi ikke havde regnet med, men sådan er det med et eventyr og når vi ser tilbage, er vi ikke i tvivl om, at vi tog den rigtige beslutning.
Hvis vi skal komme med et bud på en top 3 ting, man skal prøve i Lapland, så vil det i høj grad være oplevelser.
- Tag en hundeslædetur i vildmarken og føl den ydmyghed og adrenalin der følger med i at være sådan en lille brik i naturen. Prøv at køre med rensdyrslæde, mens du bor totalt off grid på Solberget midt i ingenting og ser nordlyset danse fra saunaen om aftenen.
- Lej snesko eller ski og begiv dig ud i naturen (med en guide eller en gps), der er en knugende ro og du får brugt din krop på samme tid, at færdes i naturen heroppe gør krop og sjæl godt. Spørg i de lokale butikker efter anbefalinger til det, du gerne vil opleve.
- Se de mange Samer- og fjeld museer rundt omkring, for at lære noget om kulturen og historien. Tag en tur til Kiruna og se Ishotellet, som er et af de største attraktioner i Sverige og en fantastisk kunstudstilling.
Har du muligheden for at arbejde remote er Lapland et fantastisk sted at gøre det i, du kan finde en hyggelig stuga (hytte) uden for byen og bo i det vildeste vinterlandskab. Eller have base i byen og oplev det bedste af begge verdener.
Sommeren er kort og intens og byder på midnatssol, mulighed for at vandre i de store skove og fjelde, vinteren byder på en kulde som man skal opleve for at forstå, men som giver mulighed for nogle unikke aktiviteter, samt et helt specielt lys i de måneder solen ikke står op.
Der er wifi de fleste steder og mobildækningen er god. Det er dog værd at undersøge, før du booker en hytte, for en del tager også ud i naturen for at slippe væk fra alle de moderne bekvemmeligheder.
Lyder sku spændende med Lapland.
Jeg kan arbejde 100% Remote og har endda mulige kunder deroppe
Er I deroppe til næste vinter
I kan finde mig i vores FB Pro gruppe
Jens Wamberg