Rimer New York på et Frit liv?

New York New York! Cementjunglen hvor drømme bliver til virkelighed og hvor eventyret venter bag hvert et gadehjørne. Men også byen som er sjovest, hvis du har mange penge og hvor konkurrencen er benhård.

De fleste ved nok godt, at drømmen om at trisse rundt på Manhattan i designeroutfits med en cosmopolitan i hånden som Sarah Jessica Parker i Sex and the City er en illusion, hvis dit eneste job er at skrive en avisklumme. I realiteten ender drømmen om New York ofte med et benhårdt liv med alt for mange arbejdstimer til en alt for lav løn under alt for dårlige vilkår i en lille lejlighed langt væk fra Manhattans glamour.

Så hvorfor overveje New York som en del af det frie liv, når du i stedet kan vælge en digtial nomade tilværelse på en strand på Bali som Mille og slå sig ned i et smukt hus i Spanien eller som Cille udleve drømmen om at sejle til Caribien? Det vil jeg forsøge at svare på i dette indlæg.

Derfor flyttede jeg til NYC

Jeg hedder Maria, jeg er 37 år gammel og har boet fast i New York fra 2007 til 2010. Jeg boede i New York, fordi jeg uddannede mig til skuespiller dér. Siden har jeg været tilbage mange gange, både på korte ture for at besøge venner og på længere arbejdsophold.

Jeg bor og arbejder nu som skuespiller i København, har gang i et husbyggeri på Læsø, kører rundt i en van og har permanent udlængsel. Og så er jeg i gang med at lave en rejseblog.

Jeg bruger min intuition

De bedste beslutninger jeg har taget i mit liv er beslutninger, hvor jeg har fuldt min intuition. Og så langt jeg kan huske tilbage har min intuition sagt mig, at jeg ville gå på skuespillerskole i New York. Og derfor købte jeg i 2007 som 22-årig en envejs billet alene til New York. Det lyder sejt og let, men det var det på ingen måde. Jeg er ret genert og introvert og jeg var rystende bange. Jeg græd som pisket tårer i lufthavnen inden afrejse, og det var hverken sjovt for mig eller min forældre at sige farvel, da jeg gik igennem security.

Men jeg elskede New York fra det øjeblik jeg satte mig i en yellow cab og kørte fra lufthavnen mod skyskraberne – og selvfølgelig blev snydt for $100 af cap driveren.

NYC er en frihedsindsprøjtning 

Og så til svaret på hvorfor jeg synes New York rimer på frihed: New Yorkerne! Jovist, højhusene er imponerende, skylinen er smuk ved solnedgang og første gang jeg stod på times Square var øjnene ved at trille ud af hovedet på mig. Men som alle andre steder bliver det hverdag på et tidspunkt.

Men New Yorkernes mentalitet har for altid bidt sig fast i mig. Jeg har rejse mange steder, men jeg har ikke oplevet noget andet sted med så meget diversitet og hvor jeg føler at hele Verden er kogt ned til en by. Som i øvrigt langt hen ad vejen respekterer hinanden og lever i fred og fordragelighed.

New Yorkerne er ukuelige, de er positive, de er kreative, de er snaksagelige, de er energiske, de er sjove og der er meget højt til loftet – eller rettere; der er ikke noget loft for, hvor højt du må drømme. Og det smitter. For mig som er vokset op i et villakvarter i provinsen i Jylland, hvor jeg knap nok turde sige højt at jeg gerne ville være skuespiller, var og er det en kæmpe frihedsindsprøjtning at være i en by hvor indbyggerne ikke aner hvad Janteloven er. Og jeg synes, noget af New Yorkernes mod har smittet af på den måde jeg lever mit liv i dag.

Jeg gik på en international skole og boede på et internationalt kollegie i New York. Det har givet mig venner de fleste steder i Verden. Efter min tid har de venskaber blandt andet taget mig til én venindes bryllup på et slot i Belgien, jeg er blevet kørt rundt i hele Sri Lanka af min srilankanske veninde, jeg har spist Southern brunch i New Orleans med mine venner derfra og festet Mumbai. Og så har jeg altid en sofa i New York, jeg kan crashe på.

Det praktiske inden du flytter over there

Jeg selv var i New York på et studievisum, hvilket var forholdsvis ukompliceret og blev formidlet igennem skolen.

Som dansker har du 90 dages turistvisum. Husk at udfylde ESTA inden afrejse  

Et arbejdsvisum er straks noget mere kompliceret, og det letteste er at være ansat af en dansk virksomhed som har en afdeling i New York, og som skaffer visum for dig. Hvis du ønsker at rejse til New York for at søge arbejde, må jeg henvise til en advokat.

Derudover er der Green Card lotteriet eller Diversity Visa, hvor man rent faktisk kan vinde et green card, der giver dig samme rettigheder som amerikanerne. Jeg kender flere, der har vundet det, så det er ikke helt umuligt. Man kan ansøge en gang om året, i efterårer lige her

Det er som sagt ikke billigt at leve i New York, så medmindre du flytter derover i en fast stilling eller allerede har en stabil indtægt som digital nomade, vil jeg anbefale at have en opsparing med i baggagen. Fordi jeg var studerende i New York finansierede jeg mit ophold med opsparing samt en lille sidegeschæft som nanny.

Da jeg boede i New York, lavede jeg stort set aldrig mad. Det er en del af livet der at mødes ude. Men hvis du bevæger dig lidt væk fra Manhattan, er der mange penge at spare på madbudgettet. Jeg har fået mange glimrende måltider til $5 fra den lokale dominikanske restaurant i Williamsburg hvor jeg boede, og drukket masser af knap så glimrende men autentiske $1 deli-kaffer.

Derudover husk altid at give drikkepenge på restauranter og også ofte i andre servicefag – minimum det dobbelte af tax-beløbet på regningen – de fleste tjenere lever af drikkepenge.

Min miniguide til New York:

10 ting du må opleve når du lige ankommer til New York:

 1. Times Square. Højhuse fyldt med neonskilte og du mærker virkelig hvor stor en by, du er kommet til. Et must når du besøger New York.2
 2. Tag op I en meget høj bygning og se udsigten. F.eks. Empire State Building.
 3. Central park. Hjertet af New York med alt fra hundeluftere til pretzelsælgere, picnics og sportsaktiviteter.
 4. Gå over Brooklin Bridge, hvor du virkelig kan se New York Skyline. – Tag subwayen til Brooklyn Bridge/City Hall/Chambers Street og gå over broen. Afslut med en pizza på hypede Grimaldis pizza
 5. Broadway. Tag på Broadway og se en teaterforestilling eller en musical. Tip: Mange teatre har ”lottery tickets”, hvor du kan være heldig at få meget billigere billetter, hvis du møder op på teatret på dagen du gerne vil se forestillingen
 6. Tag på shopping i SOHO
 7. Se Manhattan fra søsiden. Du kan enten tage færgen til Staten Island som er gratis  og hvor du kommer forbi frihedsgudinden eller tage luksusudgaven som er en sejltur hele vejen rundt om Manhattan med circle line  eller nogle af udbyderne der også tilbyder middag.
 8. Få en all American sportsoplevelse og se basketholdet New York Knicks spille i Madison Square Garden 
 9. Ta på en af de mange kunstudstillinger eller museer – f.eks. the MET  eller Guggenheim  
 10. Spis god mad, drik drinks og hør musik på downtown Manhattan – f.eks. i Greenwich village, East village eller Lower East side

Mine personlige yndlingssteder, som du kan besøge efter at have set the highlights

 • Union Square. Mit absolute yndlingssted I New York. Tag på farmer’s Market  eller køb noget mad to go i supermarkedet Whole Foods, sæt dig på en trappesten eller i den lille park og kig på folk der spiller skak, eller skatere der laver tricks, hvis vejret er godt
 • Harlem. Jeg elsker Harlem! Tag subwayen til 125th gade. Køb sneakers og guld og spis på Mannas soul food buffet. Det er lokalt og på ingen made fancy, men jeg elsker det sted!
 • Hvis det er onsdag og du er heldig kan du tage til Amateur night på legendariske Apollo Theatre.  Amateur night er en slags live X-factor hvor publikum enten klapper af eller buer de modige kunstnere ud der stiller op
 • Tag på neglesalon. Jeg elsker at få hvilet benene og få malet mine negle i de vildeste mønstre og falde i snak med folk. Neglesalonerne er over alt.
 • Williamsburg. Det er en spøjs blanding af hipstere og ortodokse jøder. Stroll ned af Bedford Avenue, som har været kåret til den mest hippe gade i Verden og gå længere ind i Williamsburg og pludselig er du i en ortodoks jødisk  tidslomme. Hvilke steder der er hippe i Williamsburg ændrer sig hele tiden og bevæger sig hele tiden længere ud i Brooklyn, men jeg har en forkærlighed for Surf Bar som minder om – ja – en surf bar
 • Slap af på stranden! Rockaway Beach er faktisk en ganske udmærket strand med oldschool vibe med pariserhjul, candyfloss og hotdogs. Du kan tage derud med A-subwayen mod Far Rockaway
 • Besøg chinatown, spis dumplings og få en god kinesisk massage massage.
 • Oplev de forskellige boroughs. Tag subwayen langt væk fra Manhattan og oplev hvad New York også er. Du kommer sikkert op et sted hvor musikken pludselig er latinamerikansk og sproget spansk. Vær selvfølgelig opmærksom på om området er sikkert.
 • Spis koreansk barbecue Koreatown. Koreatoen er egentlig bare en gade med koreanske restauranter som ligger på W 32nd street, men at sidde midt i New York og føle man er i Korea mens man spiser barbecue fra en åben grill i bordet er noget af det jeg elsker i New York
 • Sankt Marks Place. Ja, jeg har nok en forkærlighed for asistisk mad og gaden er proppet med asiatiske restauranter.
 • Find en rooftop og drik nogle drinks til solnedgangen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.