Hvordan undgår du at blive ensom som Freelancer?

Rigtig mange Freelancere, hvis ikke de fleste, følger denne udvikling i deres Freelancekarriere. Det har jeg selv gjort, og hvis du kan se dig selv i det, så kommer der til sidst nogle gode råd til, hvordan du kommer videre.

Opstart: I starten af din Freelancekarriere vil du helt sikkert elske friheden til selv at bestemme, hvornår du kan arbejde. Jeg har en norsk veninde, der for nylig blev Selvstændig, og hun stråler og lyser på en hel anden måde, end da hun var fastansat. Hun elsker det! Hun fortalte mig forleden, at førhen, når hun skulle til Norge at holde jul, måtte hun bruge de første par dage på at lade op, fordi hendes arbejdsliv var så hektisk. Nu glæder hun sig rigtigt meget til at komme afsted og bare nyde det fra start.

I gang i et stykke tid: Jeg møder mange mennesker, der har været Freelancere i et stykke tid, og som er begyndt at få en fornemmelse af, at det også er hårdt. De tjener ikke nok penge, de synes der er mange om buddet, og de bruger ofte retorik som: ‘Jamen det er også en hård branche’. Det må du aldrig sige til dig selv! Når du kommer med åndssvage undskyldninger, så stopper du dig selv med det samme. Det gavner ingen og slet ikke dig og din forretning. Alle brancher er hårde. Det gælder ikke bare din. Sig i stedet til dig selv, på en kærlig måde, at du er god nok. Når du har sagt det nok gange og gerne i spejlet om morgenen, så begynder det at virke. Find i stedet ud af, hvordan du kan gøre det bedste for dine kunder. Hvad er det, du kan tilbyde dem? Hvis du synes, at du tilbyder præcis det sammen som så mange andre, så skriv 3 punkter ned, hvor du kan skille dig ud fra mængden og arbejd på det. Husk, at vi ikke handler med produkter, men med mennesker. Hvad er din særlige evne?

Efter nogle år: Her sker der virkelig noget. De fleste Freelancere finder ud af, om det er dem at være Freelancer. Det håber jeg selvfølgelig det er – også for dig. Du er forhåbentligt begyndt at tjene flere penge, og kunderne kommer, uden at du skal opsøge dem hele tiden.

Men der ligger også en stor fare i freelancelivet, nemlig ensomhed

Ensomhed blandt freelancere er ret høj, og noget mange af os kæmper med. Jeg har personligt selv kæmpet med det og følt mig alene. Det var mest i mine første år som freelancer, jeg kæmpede med aldrig at have nogen, jeg kunne “spille bold” med. Jeg får så mange ideer, men jeg gad godt at kunne vende dem med nogen. Senere begyndte jeg at bruge min mand Kristian, og det var vi faktisk ret gode til. Faren her er dog, at han kan være skide-irriterende, når han giver kritik, fordi det er lige på og hårdt. De seneste 3-4 år, er det gået væk.

Jeg har tænkt meget på, hvorfor jeg ikke længere føler den ensomhed, som mange bliver ramt af, og min konklusion er, at jeg finder mit sociale mojo i andre fællesskaber.

Her kommer de:

– Jeg holder mange pauser i løbet af en dag.

– Jeg går til yoga og møder skønne mennesker.

-Jeg er begyndt at deltage i nogle gode online communities, som jeg bruger og sparrer med. Ja også har jeg skabt mit eget community. 

-Der er andet end arbejde, der betyder noget for min hverdag.

-Jeg går til netværksmøder, når jeg kan og er i landet

-Jeg er blevet mere sikker i, at jeg ikke går glip af noget, og at det her er den rette vej i livet for mig.

Jeg følte mig sgu også alene i starten af min freelancekarriere, men det gode er, du kan sagtens undgå det, hvis du gør noget aktivt.

Brug noget tid på at lave intet. Dér opstår de kreative idéer.

Hvad kan du så gøre, for ikke at havne i den situation?

Et studie fra firmaet Sage, som har tusinder af freelancere ansat, viser, at 93 procent af alle freelancere nyder deres frihed, men også at 39 procent af dem ofte føler sig ensomme. Andre studier peger på, at helt op til 54 procent føler sig ensomme. Hvad kan du så gøre for ikke at havne i den situation?

Jon Yonger, der skriver om fremtidens arbejdsplads og freelance-revolutionen for Forbes har følgende forslag, som jeg selv kun kan anbefale:

  1. Lad være med at arbejde 24/7. Det gavner ingen. Tag pauser. Lav en aftale om, at du for eksempel skal gå på en café i én time om dagen for at arbejde. Eller lov dig selv at holde fri om lørdagen. Eller smut ned i et coworking space. Husk, vi har en aftale med Joes & Cos om billige dagspas til fede steder i København.
  2. Find eller skab et online community, for eksempel Freeliving.dk hvor I kan diskutere jeres business, og evt. mød dem, hvis det er muligt, én gang om måneden et fysisk sted. Det har aldrig været nemmere at skabe communities.
  3. Gå til netværksarrangementer. Der findes rigtig mange af den slags, og sikkert også nogle, der passer til dig. Tjek din lokale kommune for nogle, eller søg efter dem på Facebook. Jeg er selv med i en hel del netværk og går også til foredrag for at blive inspireret om alt fra LinkedIn til personlige historier.
  4. Få input udefra. Det er vigtigt. Lav et læringsteam, hvor du finder nogle, du kan lære noget af, og de kan lære noget af dig. At udveksle viden er enormt værdifuldt og inspirerende for freelancere.
  5. Team up med andre freelancere og arbejd sammen på opgaver. Der er kun et hvis antal timer i døgnet, og du kan ikke nå alle opgaver. Jeg bruger for eksempel folk, der kan hjælpe mig med at producere lyd, og lægge det op til TV. Det er en sjov proces. Del ud af dine opgaver, når du ikke kan nå dem.
  6. Få ny viden på Fivrr, Upwork og Golearn. Så du føler dig up to date og inspireret. Tag kurser i SoMe, LinkedIn osv. Gå ud og undervis i det, du kan. Der møder du også andre mennesker. Tilbyd din ekspertise og skab et godt netværk.
  7. Gør som Marc Zuckerberg. Han har et projekt hvert år, hvor han skal lære noget nyt. Et år lærte han mandarin og et år var det at besøge 50 amerikanske stater. Sæt dig et mål om at lære noget nyt, det vil tvinge dig ud i virkeligheden og møde nye mennesker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.