Skatteekspert Jan Hove gør dig klogere

Et af de spørgsmål både Cille og jeg er blevet stillet flest gange siden vi kom til Danmark, er: ‘Hvor betaler jeg skat, når jeg rejser som digital nomade, sejler jorden rundt og flytter til udlandet?’.

Vi kan ikke svare på det spørgsmål, fordi man skal kende systemet og skat bedre end skat selv gør.

Derfor har vi allieret os med en førende skatteekspert indenfor området, Jan Hove fra Taxadvice, som vil hjælpe dig.

Der er 3 ting du skal være opmærksom på:

 1. Er du fuld skattepligtig i Danmark.
 2. Er du delvis skattepligtig i Danmark.
 3. Er din skattepligt ophørt.
Jan hove er skatteekspert

Vi har stillet Jan hove en opgave af scenarier, som vi synes beskriver bedst de situationer vi selv har været i, og som vi forestiller os, at I er i.

Det første scenarie som Jan Hove giver et bud på er et sejlerscenarie:

En familie med tre børn planlægger at tage ud at sejle i to år. De siger deres jobs op, men har planer om at lave lidt freelance-arbejde fra båden. Børnene bliver meldt ud af skole og daginstitution. De er i tvivl om hvorvidt de skal sælge deres hus eller leje det ud, da de ikke ved, hvad det betyder for deres skatteforhold, sygesikring og hjemrejse om to år.

Hvad er smartest for dem? De ønsker at melde sig ud af Danmark og har fået at vide, at så længe de sejler under dansk flag, er de berettiget til at modtage børne- og ungeydelser. Det har de indregnet i deres budget.

Familien skal sejle hele jorden rundt, men har ingen planer om, hvor længe de vil opholde sig i de forskellige lande. Hvordan kan familien bedst sikre sig? Skal de betale skat af deres freelance-arbejde? Hvor? Er de berettiget til at modtage børne- og ungeydelse? Er deres båd en lille del af Danmark, så de faktisk ikke skal melde sig som udrejst af landet? Er de dækket af den danske sygesikring?

Her i videoen, får du Jans svar på hvad de kan gøre.

Hør Jans svar i videoen.

Sejlere der sejler i verden med et dansk flag, er ikke som nogen fejlagtigt tror et lille stykke af Danmark, når de sejler.

At skulle vejlede i skat er en meget individuel sag, og ingen sag er ens, derfor er det vigtigt, at hvis du skal have rådgivning på lige netop din situation, at du kontakter en skatteekspert.

Jan Hove er vores skatteekspert, og det er vi så glade for. Jan kan seriøst svare på alle spørgsmål du måtte have om skat, fraflytning, stiftelse af firma osv. Jan har mere end 20 års erfaring med skatterådgivning til personer og der findes ikke et spørgsmål, som han ikke kan svare på. Han er en slags skatte-orakel, og vi har dyb respekt for ham og hans viden.

Derfor er det da klart, at han nu er en del af Freeliving. På den måde kan du også udnytte hans store erfaring og viden og få svar på alle spørgsmål. Jan vil både være vores ‘go-to’ ekspert, tilbyde rådgivningstimer og deltage i udvalgte events, hvor han vil opstille generelle scenarier og svare på dine konkrete spørgsmål.

Derudover kan du vinde en time med Jan, hvor han svarer dig på dine spørgsmål. Vi laver også en spørgetime med ham her i Freeliving, hvor du kan stille dine spørgsmål.

Skat er vigtigt, synes vi.

4 tanker om “Skatteekspert Jan Hove svarer på, hvor du betaler skat, når du sejler ude i verden

 1. Christina Breuning siger:

  Hej Mille og Jan, tak for en spændende video. Vil lige tilføje, at vi sidste år netop gjorde følgende: lejede vores hus ud, dermed fuldt skattepligt i Dk, sejlede på vores båd i et år og tre måneder, havde kontakt add i Dk, men skulle melde os udrejst da vi jo er væk i mere end 6 måneder. Og derfor, selvom vi er fuldt skattepligtige i Dk, mistede vi alle ydelser. Altså ingen sygesikring og vi blev faktisk nød til at betale børnepenge tilbage da kommunen undrede sig over at vi var udrejst, men stadig fik børneydelse! Den søde dame på kommune kontoret kunne godt se vores situation, men der var ikke noget at gøre. På papiret er det altså sådan, at hvis man er udrejst (væk i mere end 6 måneder), så mister man sygesikring og børneydelse SELVOM man betaler fuld skat i Danmark. Pænt nederen at skulle betale dem tilbage, men så sad vi heldigvis i Ecuador med masser af eventyr forude, så det hjalp lidt 😉 Mange hilsner Christina

  • Mille Sjøgren siger:

   Selv tak – Ja der er meget man skal have styr på, når man rejser ud. Tak fordi du deler og velkommen til.

  • Christina Rovira Mollerup siger:

   Præcis det samme skete for os da vi rejste i Mellemamerika 9 mdr sidste år: Udrejst i mere end 6 mdr = udmelding af Dk og dermed ingen ydelser eller sygesikring. Vores ejerlejlighed var udlejet i under 3 år = betale fuld dansk SKAT hele vejen igennem. Den dårligste tænkelig kombi overhovedet :/ Inden vi rejste anede vi ikke hvor vi skulle rådføre os, men nu er der jo heldigvis hjælp at hente via dette site (og Jan), så andre kan forhåbentlig være bedre oplyst inden de rejser hjemmefra og træffe beslutninger vedr. udlejning af bolig vs. salg, forud for sådan et eventyr 🙂

 2. Christina Oliveira siger:

  hej vil også lige sige at med børnepenge er der mange regler og du kan som udgangspunkt ikke få dem med hvis det er uden for EU.
  Pt har jeg selv en sag hos Udbetaling danmark ang. mine børnepenge da der også er særregler hvis man som mig har boet i Sverige så pt får jeg kun 25% af mine børne penge og har vendte på den sag i over 1 år nu. så man skal også være forbedret at de arbejder langsomt i hverfaldt når det kommer til kommunikation med Sverige da svenskerne er vildt dårlig til at svare de danske myndigheder. og som den anden Christina skriver så er der nok større sandsynlighed for at man mister det hele end kan beholde noget hvis man rejser uden for EU.
  Har også hørt digitale nomader der ikke betaler skat nogen steder da de ikke tilhøre noget land.
  Hilsen Christina Bonita

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.