Fem steder, som du skal besøge

Skrevet af Matti Binderup fra Rejselyst.

Vi er mange i den her tid, der længes efter eventyret, og som forbinder eventyr med dét at kunne rejse på tværs af landegrænser og opleve verden. Selvom rejseriet har været på standby, så kommer der heldigvis en tid nu, hvor verden åbner igen.

Mens du venter på eventyret og forsøger at skimte lyset for enden af tunnelen, så kan du her læse mine anbefalinger til fem steder væk fra de store turiststrømme, som jeg selv har besøgt, og som du skal besøge, når du verden åbner igen.

Heldigvis for os andre, kan man fristes til at sige – for det betyder, at de rolige øer med lokale vibes, få turister og smukke strande stadig er en realitet i Smilet Land.

Koh Kood, Thailand

Det er måske ikke Thailand, der dukker først op på nethinden, når man tænker på ’ikke-turistede’ rejsemål. Der er dog en tendens til, at rigtig mange Thailand-rejsende flokkes til de samme steder. Heldigvis for os andre, kan man fristes til at sige – for det betyder, at de rolige øer med lokale vibes, få turister og smukke strande stadig er en realitet i Smilet Land.

Det kræver ofte lidt mere at komme dertil, men de findes endnu, og én af dem er Koh Kood, som ligger i Siambugten mellem Thailand og Cambodia. Koh Kood er Thailands fjerdestørste ø, men alligevel en af de mindst besøgte. Udviklingen er gået langsomt, og øen består ikke af meget mere end en skole, et hospital, et lille politikontor, et par landsbyer samt lidt hoteller og strandbungalows hist og pist langs øens vestkyst. Jeg besøgte Koh Kood som rygsækrejsende i 2010 og igen på forretningsrejse i 2019. Det havde selvfølgelig ændret sig en smule på de ni år, men i virkeligheden forbavsende lidt. Charmen og den meget laid-back-agtige stemning, som jeg faldt for i 2010, var der endnu!

Udviklingen går langsomt, men alligevel er øen udviklet nok til, at der findes et par gode restauranter og små, hyggelige hoteller at vælge imellem, når du besøger øen. Øens landskab er en fascinerende blanding af skønne sandstrande, mangrove, vandfald og bjerge, og den suverænt nemmeste (og sjoveste) måde at udforske øen på er ved at leje en scooter.

Næste gang, du besøger Thailand, bør Koh Kood indgå i dine rejseplaner!

Charmen og den meget laid-back-agtige stemning, som jeg faldt for i 2010, var der endnu!

Sumba, Indonesien

På trods af Sumbas størrelse på hele 11.000 km2, så modtager øen kun ganske få turister. Sumba ligger kun en times flyvning fra Bali, men føles vitterligt som at komme flere hundrede år tilbage i tiden. Befolkningen bærer sarong og hovedbeklædning, og traditionelle stammekulturer lever i bedste velgående.

Et eksempel er den årlige pasola-festival, som er en spydkamp, hvor øens stammer kæmper mod hinanden på hesteryg. I gamle dage endte det ofte fatalt. Den tid er ovre, men det er stadig en blodig affære. Udover at være hjemsted for vilde kulturoplevelser er Sumba også et mekka for naturelskere med god mulighed for hiking og i særdeleshed surfing, som var den oprindelige grund til, at turister begyndte at finde vej til Sumba.

Sumba er rå og utæmmet, infrastrukturen er begrænset, og WIFI eksisterer ikke. Du skal være glad, hvis der overhovedet er telefonsignal på mobilen. Til gengæld er du garanteret eventyr og en vaskeægte off-the-beaten-track-oplevelse. Noget, som din nabo med garanti ikke har prøvet! Skal Sumba-oplevelsen toppes, bør du overveje et ophold på det ikoniske hotel, Nihi Sumba, som flere gange er kåret til verdens bedste hotel. Udover luksuriøse poolvillaer og nogle af verdens bedste surfbølger, så har hotellet gennem mange år været frontløbere inden for bæredygtig turisme.

Hotelejeren har etableret en fond – Sumba Foundation – med det formål at skabe bedre levevilkår for øens lokalbefolkning. Her er bl.a. stor fokus på malariabekæmpelse, og danskeren Claus Bøgh, der står i spidsen for malariaprojektet, har indtil videre nedbragt malariaforekomsten med 93 % i fondens kontrolområde. Nihi Sumba har personligt for mig været én af de rejser, der har gjort allerstørst indtryk, og så er det efter min mening et skoleeksempel på, hvordan ansvarlig turisme skal drives, så det også kommer lokalsamfundet til gavn.

Kirgisistan

Godt gemt mellem Kina, Uzbekistan, Kazakhstan og Tadsjikistan ligger den tidligere sovjetrepublik, Kirgisistan. Det er ikke et af de lande, hvor man bare drager afsted med kun en flybillet og så ser, hvad der sker, men med en god portion planlægning, lidt omstillingsparathed og en masse rejselyst, så er der fantastiske oplevelser at hente i landet. Kirgisistan egner sig godt til en rundrejse, som ofte starter og slutter i hovedstaden, Bishkek.

Byen er lidt som en tidslomme med masser af monumenter og sjove levn fra Sovjettiden. Landet kaldes også Centralasiens Schweiz på grund af den storslåede natur. Bjerge dækker mere end 80 % af landet, som huser 5 af verdens 12 højeste punkter samt Issyk-Kul, der er verdens næststørste bjergsø. Trekking i bjergene er det helt store trækplaster, og så må du heller ikke snyde dig selv for hesteridning, som landet har en stærk tradition for. Det er også en stor oplevelse at overnatte i yurts og møde de kirgisiske nomader, som lever i bjergene og typisk holder både får, geder og yakokser.

Turismen kommer med sikkerhed også til at udvikle sig i Kirgisistan, for potentialet er stort – men indtil videre har du det naturskønne land i Centralasien mere eller mindre for dig selv!

Maldiverne

Maldiverne er en af mine personlige favoritter. Jeg elsker ølivet, slow-life-stemningen, de smukke strande og den fantastiske lokalbefolkning, der findes i landet. Ud at være ét af verdens både bedste og smukkeste steder at slappe af, så findes der (bogstaveligt talt) et hav af oplevelser.

Dykning og snorkling er i verdensklasse, og når du besøger de lokalbeboede øer, så får du et godt indblik i dagligdagen i de små landsbyer, hvor de lokale primært beskæftiger sig med dyrkning af afgrøder, bådbyggeri, fiskeri og turisme. Et sikkert hit er night fishing, hvor du tager med en af lokale på fisketur, mens solen går ned. Fangsten tilberedes efterfølgende på grillen og spises til aftensmad få timer efter. Det er helt små øsamfund, hvor alle kender hinanden så godt, at det er helt utænkeligt at låse sin dør, når man forlader sit hjem.

Det er ikke mere end 10 år siden, at den maldiviske regering gav tilladelse til, at lokalbefolkningen måtte drive turisme og åbne guesthouses. Derfor er mange af øerne stadig ret uberørte, og autenticiteten er her endnu. Derudover har Maldiverne selvfølgelig også sine luksusresorts, som er dem, landet traditionelt er kendt for, og som med fordel kan kombineres med de lokale guesthouses. Fælles for landets luksusresorts er, at de er opført ud fra et ”én ø – ét resort”-koncept. De har ingen faste indbyggere, biler eller supermarkeder, men er alene øremærket til turister , så der er ikke andre end personalet, øvrige gæster og dig selv. Antallet er værelser er begrænset (nogle resorts har kun 30 værelser) og tilpasset øens størrelse, så der er aldrig crowded – heller ikke, når der er fuldt booket.

Oman

Oman er et af de rejsemål, der har det hele, men som næsten ingen danskere besøger. Turismen er stadig på pionerstadiet, men det kommer sandsynligvis til at ændre sig, når resten af verden finder ud af, hvad landet kan. Indtil videre betyder det, at der er masser af uberørt eventyr til dig, der gerne vil have én opleveren. Her slipper du for at kæmpe mod andre turister om de gode Instagramspots 😉

Landet er mangfoldigt og har – stik modsat nabolandet UAE – formået at bevare den traditionelle, arabiske kultur. Der er masser af historie og mellemøstlig mystik, og de lokale omanere er ualmindeligt gæstfrie. De har den holdning, at turister er mere end velkomne, men de har ikke i sinde at omdanne landet til en turistzone. De opfører ikke en Mac Donalds, fordi der kommer turister. De opfører en Mac Donalds, når de selv vil have en Mac Donalds. En rejse til Oman starter og slutter typisk i hovedstaden Muscat, som ligger smukt langs kysten og i virkeligheden er meget lidt ’hovedstadsagtig’.

Byen er pæn og ren, her er grønne områder og ingen skyskrabere. Muscat har i sig selv oplevelsesrig med bl.a. den gamle bydel, Muttrah, flotte moskéer, Sultanens Palads og Omans ældste marked, Muttrah Souk. Af den grund – og fordi der er let adgang til strand fra Muscat – kan man sagtens have base i Muscat og så tage udflugter derfra. Faktisk har Oman mere end 2000 kilometer kyststrækning. Endnu mere eventyr får du, hvis du lejer en 4WD og tager på roadtrip. Naturen og landskabet er alsidigt, dramatisk og imponerende.

Du kan spise morgenmad ved stranden i Muscat, trekke i bjergene til middag og spise aftensmad under åben stjernehimmel i en ørkencamp – alt sammen på én og samme dag. Oman er også landet, hvor du kan bo på Mellemøstens højest beliggende 5-stjernede hotel i 2000 meters højde med adgang til smukke vandreruter og direkte udsigt til Green Mountains, der til dagligt kaldes Mellemøstens Grand Canyon.

Udover kulturoplevelser, fascinerende natur, ørken og sandstrande, så har Oman noget af verdens mest solrige klima. Samtidig er både rejsetid og tidsforskel absolut overskuelig, og særligt i det danske vinterhalvår er Oman et oplagt alternativ til de traditionelle oversøiske rejsemål i f.eks. Sydøstasien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.