Mille Sjøgren

STIFTER AF FREELIVING, DIGITAL NOMADE OG UDE PÅ BALLADE.

Visumregler og vacciner

Når du rejser rundt i Verden, er der en del visumregler du skal have styr på.

Må jeg anbefale dig, at hver gang du skal rejse til et nyt land, så undersøg hvordan reglerne er i det land du skal til. Lad være med at tro noget som helst. Det er mega ærgerligt at finde ud af, at det du troede, ikke er rigtigt.

Jeg har set og hørt utallige historier, om folk der ikke er kommet med deres fly, fordi de havde rod med deres visum eller ikke havde fået det. Den gode nyhed er, at hvis du har dansk pas, er du virkelig godt stillet. Det rødbedefarvede danske pas, er nemlig et af de bedste i verden, forstået på den måde, at med det i hånden,  giver det dig adgang til 123 lande uden overhovedet at have visum, samt 23 lande  hvor du kan få Visa on Arrival (VOA). 

Så inden du rejser: Undersøg visumregler og om der er Visa on Arrival eller om du skal søge det online inden. Undersøg også om de lande du rejser ind i, kan have regler om vacciner, du skal have, for at kunne rejse ind i det pågældende land. I rigtig mange lande, skal du have gul-feber vaccinen for overhovedet at komme ind. I de fleste lande kan du få Visa on Arrival. Det kan du blandt andet i Thailand, Sri Lanka, Vietnam, Costa Rica, Panama m.fl.

USA og Canada

Husk, husk, husk: hvis du rejser til USA, eller mellemlander i USA, skal du have ESTA (elektronisk indrejsetilladelse). Du kommer ikke med flyet, hvis du ikke har ansøgt og fået det inden du rejser. Det koster ca. 14 US dollars, og det varer i op til 90 dage. Ansøgningen kan du finde her

I Canada hedder deres indrejsetilladelse ETA, og det foregår præcis på samme måde som i USA. Du søger online, og det koster 7 canadiske dollars. Du ansøger her.

I New Zealand og Australien gælder samme regler for ETA. Du ansøger her for Australien.

Du kan frit rejse i hele Europa uden visum. Vær dog opmærksom på, at der kan være steder, hvor du skal betale nogle penge i lokal møntfod, for at må komme ind i deres land. Det oplevede vi blandt andet på grænsen mellem Montenegro og Bosnien, og der endte jeg med at gå rundt mellem bilerne og høre om nogen kunne veksle en 50-euroseddel.

I Kina og Indien skal du have visum og for en hel del lande i Afrika, Afghanistan, Yemen m.m. Du kan se hele listen her.

Vær også opmærksom på, at hvis du for eksempel har fået lov til at være i Kina i 30 dage på visum, ikke at overskride det, da du kan få kæmpe bøder og i værste tilfælde fængselsstraf.

God fornøjelse med dine visumansøgninger.

Jeg gik bare hen over grænsen fra Malaysia til Thailand.

Den Thailandske grænse 1996

Da jeg var 21 år gammel, rejste jeg alene rundt i 10 måneder i blandt andet Asien. Dengang gik der mange historier om, at man skulle passe meget på, når man rejste ind i Thailand, fordi mange ville forsøge at snyde en eller putte drugs i din backpack, og du ville ende i fængsel, som efter sigende ikke skulle være for børn.

Jeg beslutter mig for at gå over grænsen fra Malaysia til Thailand, og derefter tage et tog op nordpå. Da jeg kommer til grænsen, får jeg mit stempel på den malaysiske side, og går cirka 200 meter på en støvet jordvej ind i Thailand. Der ligger et lille hus, men der står ikke nogen, så jeg fortsætter bare videre, glad og naiv ind over grænsen.

Den kommende tid, bruger jeg i Thailand og nogle måneder senere, skal jeg så flyve ud af Bangkok. I lufthavnen kigger visa-manden (politiet) i mit pas, og spørger mig, hvor mit indrejsevisum er. Jeg slår op på siden, hvor jeg har fået mit stempel, rækker ham det, smiler sødt og siger ‘Det er her’.

Illegal i Thailand

Nu er det sådan, at du virkelig ikke har lyst til at være illegal i Thailand, da deres straffe for den slags er ret så høje. Herfra sker der i nævnte rækkefølge en masse virkelige uvirkelige begivenheder.

Han kigger igen på mig, og siger: ‘Nej, det der er dit stempel ud af Malaysia, hvor er dit stempel ind i Thailand?’. Jeg forklarer ham, at jeg ikke fik noget, at der ikke var nogen, at jeg troede, det var det jeg havde fået lige der i mit pas.

To minutter senere er jeg omgivet af politiet, der følger mig ind på et kontor, og vil interviewe mig og alt muligt. De stiller mig 1.000 spørgsmål. Lad mig bare sige det sådan her: De var ikke venlige. De har hardcore. På det her tidspunkt begyndte jeg at mærke alvoren, og pludselig kommer piloten fra Finnair, som jeg skal flyve med og taler med mig. Han får mig ud fra rummet et øjeblik, og fortæller mig, at nu er det vigtigt, at jeg hører efter. Jeg skal tage mine ting LIGE NU. Gå ud af lufthavnen og tage en Taxa ud til den danske ambassade. Det er ikke for sjov siger han.

Jeg ryster og løber ud til en telefonboks, ringer til mine forældre, for at fortælle dem, at jeg ikke er på vej hjem lige nu. Jeg græder og min mor græder, fordi du ikke gider have det opkald fra din 21-årige datter, der er illegal i Thailand.

Mig afsted i en taxa, for at finde ud af at ambassaden har lukket for i dag. Jeg sover ikke hele natten. Mine tanker kører rundt, og jeg er bange. Næste morgen står jeg på ambassaden klokken 8 om morgenen, og beder om deres hjælp. Det tager dem det meste af dagen at få talt med de myndigheder de skal, og jeg skal svare på tonsvis af spørgsmål, for at overbevise dem om, at jeg altså ikke er illegal og at jeg bare meget gerne vil hjem nu.

Da jeg endelig får mine papirer og mit visum, siger den søde thaimand, som taler ret dårligt engelsk, at jeg kan rejse ud om 10 dage. Om 10 dage? Mine forældre havde sølvbryllup og jeg havde lovet at komme hjem. Hvad skulle jeg dog lave i Bangkok i 10 dage? Jeg ville bare hjem. Jeg havde været afsted i 10 måneder, og der var intet efter den oplevelse der gjorde, at jeg ville blive. Det var ikke 10 dage han mente, han mente at jeg skulle skrive under på, at jeg var kommet ind den 10. maj 1996. 2 døgn senere lander jeg i København med tårerne trillende nede af kinderne, og en lektie lært.

Så husk: Tjek altid dit pas og dine visumregler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.